Voetreflextherapie Loes Offermans

Reflexologie bij darmkankerpatiënten

De Universiteit van Ankara deed onderzoek naar de meerwaarde van de effecten van voetreflexologie ten opzichte van controlegroepen. Alle behandelde mensen waren darmkankerpatiënten. De uitkomsten zullen de voetreflexologen niet verrassen en zijn indrukwekkend positief.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28176423

Leila Eriksen uit Denemarken heeft als levensvisie het wetenschappelijk aantonen van de werking van reflexologie.

Haar visie, focus en interesse: Kwaliteit van CAM omgeving, kan dan gerichte interventies bijdragen tot een betere kwaliteit van leven en verhoging van de mogelijkheid om hun eigen situatie te beheersen.

Op haar website www.carecam.dk staat heel veel informatie over onderzoeken en zelfs hoe je een onderzoek kan opstarten.
Voor haar eigen site klik hier.

Reflexologie even effectief als pijnstillers

Onderzoekers van de Universiteit van Portsmouth hebben aangetoond dat mensen ongeveer 40% minder pijn voelden en in staat waren om pijn ongeveer 45% langer te doorstaan, als ze behandeld werden met voetreflexologie bij wijze van pijnbestrijding. Dit is de eerste placebo-gecontroleerde wetenschappelijke studie naar het effect bij acute pijn.

Reflexologie behoort tot de alternatieve geneeswijzen. Uitgangspunt is dat er energiebanen door het lichaam lopen, waardoor lichaamsdelen en organen beïnvloedbaar zijn door druk uit te oefenen op bepaalde punten van zowel de voeten als de handen. In principe kan reflexologie op ieder lichaamsdeel toegepast worden, maar in deze studie werd – zoals meestal het geval is – voetreflexologie toegepast. De promovenda, Dr. Carol Samuel, is zelf reflexoloog en is van mening dat reflexologie net zo werkt als acupunctuur: het stimuleert de hersenen om stoffen af te scheiden die pijn verminderen.

De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Complementary Therapies in Clinical Practice (JCTCP). Hoewel het maar om een kleine studie gaat (N=15) concluderen de onderzoekers dat voetreflexologie gebruikt kan worden als aanvulling op de medicamenteuze behandeling van aandoeningen die gepaard gaan met pijn, zoals osteoarthritis, rugpijn en kanker.

Pijnbestrijding door middel van voetreflexologie bij kanker patiënten

Zesendertig kanker patiënten namen deel aan dit onderzoek waarin het pijnstillend effect van voetreflexologie ten opzichte andere pijnstillers werd berekend. Voetreflexologie bleek direct een pijnstillend effect te hebben bij patiënten met uitgezaaide kanker. Drie uur na de behandeling was er geen statistisch effect meer meetbaar (geen aantoonbaar effect). Hetzelfde geldt voor 24 uur na de behandeling. Verder onderzoek werd aangeraden.

Conclusie: Voetreflexologie helpt bij pijnbestrijding in dit geval, maar werkt niet zo lang